Een groep apothekers uit Amsterdam voert bij de rechter actie tegen zorgverzekeraars, die onrealistisch lage vergoedingen voor ingekochte medicijnen zouden geven.

Dat meldt De Volkskrant maandag.

De macht van zorgverzekeraars is groo; zij bepalen via inkoop van zorg bij ziekenhuizen, fysiotherapeuten, logopedisten en apothekers hoeveel ze betalen voor zorgdiensten. In principe betekent scherp inkopen dat de premies van zorgverzekeringen laag kunnen blijven.

De keerzijde is dat lage vergoedingen aan zorgleveranciers het voor deze partijen lastiger maakt om rendabel te kunnen werken. Fysiotherapeuten klaagden enkele weken geleden over te lage uurvergoedingen. En nu stelt een groep Amsterdamse apothekers een vergelijkbaar probleem aan de kaak.

Apothekers voelen zich afgeknepen

Twintig apothekers hebben een kort geding aangespannen tegen zorgverzekeraar Achmea. De zaak dient aanstaande woensdag voor de rechter in Utrecht. Volgens de apothekers pleegt Achmea contractbreuk door eerdere afspraken over de hoogste van vergoedingen niet na te komen.

De apothekers stellen dat het steeds lastiger wordt om kostendekkend te werken, als ze de vergoedingen die ze krijgen van verzekeraars lager zijn dan de inkoopkosten van medicijnen bij farmaceutische bedrijven.

Apotheker Henny Atta stelt tegenover de Volksrant dat Achmea een marktaandeel van 75 procent heeft in Amsterdam, en daarmee niet valt te omzeilen: "Als ik geen contract sluit met Achmea ga ik direct failliet. Als Achmea onder de kostprijs blijft betalen, ga ik ook failliet."

Achmea wil niet reageren op de klachten van apothekers, tegenover de Volkskrant, en stelt zijn kant van de zaak te zullen toelichten voor de rechtbank.

Lees ook

Fysiotherapeut 'betaalt' lagere zorgpremie patiënt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl